Kelderfuncties: Pothuis

Tegenwoordig weet bijna niemand meer wat een pothuis is. De meeste pothuizen zijn namelijk uit Leiden verdwenen. Vroeger kwamen ze veel voor en moeten ze een markant onderdeel van het straatbeeld geweest zijn. Een pothuis is namelijk een bovengrondse uitbouw van een kelder en kent zijn oorsprong als opvangput voor regenwater.

Lees meer

Kelderfuncties: kelders met straat toegang

Na ongeveer twee jaar wekelijks de Leiden Underground rondleiding te hebben gegeven heb ik enorm veel dingen ontdekt in het ondergrondse Leiden. Zo is bijvoorbeeld het aantal oude kelders in Leiden veel groter dan je zou denken (meer dan 50 kelders). Binnen dit grote aantal zijn veel verschillende bouwstijlen en kelderfuncties te ontdekken. Dit is het eerste deel van een blog-reeks over de functies van Leidse kelders: De kelder met enkel een toegang vanaf de straat.

Lees meer

Spitsneuzen en baardmannen

Baarden zijn al een tijdje ontzettend hip. Zelf ga ik ook al een half jaar bebaard door het leven en dat bevalt prima! In de archeologie kunnen we helaas niet terug vinden of het opgegraven skelet een baard had. Een baard van aardewerk blijft wel bewaard en is enorm populair onder antiek verzamelaars: De Baardmankruik!

Lees meer

Oude brouwerijen op de kaart

Het maken van een rondleiding kost heel wat tijd. Zo heb ik veel oude bronnen gelezen, stadskaarten van vroeger bestudeerd en oude opgravingsverslagen doorgeploegd. Het verhaal tijdens de rondleiding is maar het topje van de ijsberg. Ik vertel het leukste en bijzonderste en de rest van mijn onderzoek krijgt helaas geen vermelding. Deze blog is mijn kans om alsnog wat extra informatie met jullie te delen: hierbij een leuke overzichtskaart van oude brouwerijen en herbergen in Leiden.

Lees meer

Een Herberg in Leiden uit de 17e eeuw

Enige tijd geleden hebben archeologen de resten van een herberg gevonden op de Hogewoerd in Leiden. Welke herberg was dit en hoe lang is deze in gebruik geweest? Volgens de archieven hebben er twee verschillende herbergen op dit stukje Hogewoerd gestaan in de 17e eeuw: ‘t Stadhuys van Antwerpen en De Uytrechtsche Schuyt. Maar bij welke van de twee horen de archeologische resten? ​

Lees meer

Museum of London: bronzen hellebaard?

Ik was net de afdeling  prehistorische vuursteen voorbij en daar stond opeens dit vreemde ding in de vitrine. Ik begon me sterk af te vragen of deze reconstructie wel juist was. Het leek wel alsof iemand het idee van een middeleeuwse hellebaard op de bronstijd heeft proberen toe te passen.

Lees meer

Museum of London: Gekke Gieter

door Jasper

 “Wat een gek ding” dacht ik toen ik langs de vitrine liep in het Museum of London. “Het lijkt wel  een gieter maar dan van 16e of 17e eeuws aardewerk!”. Tijdens een weekendje weg in Londen was ik weggevlucht uit een overvol en benauwd British Museum om terecht te komen in het leuk opgezette Museum of London.

Lees meer

Mette gaat promoveren!

Mette gaat de komende vijf jaar promoveren in de archeologie! Lees hier hoe ze dat voor elkaar kreeg en wat ze allemaal gaat onderzoeken.

Lees meer

Spullen van vroeger

Archeologie begint met het opgraven van spullen uit het verleden. Hiermee proberen we een beeld te schetsen van vroeger. Helaas kunnen we niet meer aan de mensen vragen hoe ze het gebruikte, hoe oud het is en waar het vandaan komt. Archeologen moeten dus andere methoden gebruiken.

Lees meer

Archeologie

Archeologie is WÉL leuk. Archeologie is niet stoffig, saai of moeilijk. Het is de beste manier van tijdreizen die we tot nu toe hebben. Archeologie vertelt je nieuwe verhalen waarvan je het bestaan niet eens afwist. Archeologie inspireert. Het gevoel dat je krijgt als je iets opgraaft wat duizenden jaren geleden voor het laatst door een mens werd aangeraakt is heel bijzonder en eigenlijk niet te beschrijven. Wij kunnen het iedereen aanraden. Dat moet je meemaken! Lees hier waarom.

Lees meer