De kaart geeft een goed overzicht van de hoeveelheid brouwerijen die er in Leiden zijn geweest. De stad mocht dan wel niet bekend staan om zijn bier, het brouwen ervan gebeurde wel degelijk! Leids bier werd vooral voor lokale consumptie gebrouwen, bekende biersteden zoals Delft produceerden ook voor de export en hebben zo hun bierfaam verkregen. Dat de Leidenaren grote hoeveelheden bier dronken is te zien aan het aantal brouwerijen die op de kaart staan: bekijk de kaart hier.
Als je naar de kaart kijkt zijn er gelijk een paar dingen die opvallen. Zo zijn alle brouwerijen langs waterwegen gevestigd. Makkelijk voor transport en natuurlijk zijn er vele liters water nodig voor het brouwen van bier. Ook is te zien dat op de Breestraat bij het stadhuis de meeste herbergen waren gevestigd. Dit is het oudste stukje van Leiden en is altijd een centraal punt gebleven. Een herberg bied ook de mogelijkheid tot overnachting en zo blijkt dat dit stukje Breestraat ook voor bezoekers van de stad een centrale plek was.
In een uithoek van Leiden aan het Kort Galgewater lag de bierbrouwerij ‘De Hamer’.
Deze is hier waarschijnlijk rond het jaar 1611 gebouwd en in 1991 opgegraven.
Tijdens de opgraving zijn de resten van twee houten gistkuipen gevonden
waarin het bier zijn eerste gisting kreeg. Ook is er een eesttegel gevonden. Tijdens het eesten werd het ontkiemde graan gedroogd in een oven. Hierna was het graan klaar om geweekt tot worden in het water dat later bier zou worden. De tegel is te zien in de afbeelding hiernaast.Na veel onderzoek en puzzelen is het vaak nog steeds lastig om de exacte locatie van een brouwerij of herberg te achterhalen. Het kan dus zijn dat de punten op de kaart niet helemaal op de juiste plek staan. Zeker de helft van de door mij gevonden brouwerijen en herbergen hebben door een gebrek aan informatie niet eens de kaart gehaald. De jaartallen die bij de namen worden vermeld horen bij de periode waarvan ik zeker weet dat de brouwerij of herberg in gebruik was. Dit betekent dat de gebruikte jaartallen nog verre van zeker zijn.